3 najlepsze włoskie restauracje w Warszawie

3 najlepsze włoskie restauracje w Warszawie

O tym, że Polacy uwielbiają włoską kuchnię wiadomo od dawna. Ilość knajpek oferujących jej specjały jest mnóstwo. Co więcej, ich ilość stale rośnie, ale trudno trafić na taką, która rzeczywiście serwuje potrawy wykonane według tradycyjnych receptur tamtego regionu. W stolicy też jest ich pełno, ale według nas tylko kilka jest wartych uwagi. Dlatego też postanowiliśmy stworzyć subiektywny ranking najlepszych włoskich restauracji, do których powinniście zajrzeć będąc w Warszawie. Zapraszamy!

 

  1. Trattoria Rucola, ul. Francuska 6

To jedna z trzech restauracji, które znajdują się w stolicy. Pozostałe dwie funkcjonują na ul. Kruczej i Miodowej. Oferuje bardzo zróżnicowane menu, w którym pojawiają się przystawki, sałatki, przepyszne pasty, risotto, calzone, dania z mięsem i oczywiście pizza, którą serwuje się na cienkim i chrupkim cieście. Sekretem jej smacznej kuchnie są domowej roboty produkty np. sosy oraz stosowanie najwyższej jakości przypraw, dzięki którym nabierają cudownego aromatu i iście włoskiego smaku. Jeżeli chodzi o lokal to został świetnie i bardzo przemyślanie urządzony. Panuje w nim niepowtarzalny klimat, który sprawi, że będziecie chcieli jeszcze nieraz odwiedzić to miejsce. Restauracja posiada również wiosenno-letni ogródek. Oczywiście na terenie lokalu istnieje bezpłatny dostęp do Internetu.

 

  1. Mela Verde, ul. Chmielna 8

Właścicielem restauracji jest Boscaro Massimilliano, który pełni również funkcję szefa kuchni. Na miejscu zjemy przepyszne dania śródziemnomorskie m.in. wyborne przystawki, owoce morza, pasty, pizze, dania mięsne i desery i to w naprawdę przystępnych cenach. Wybór jest naprawdę ogromny, więc z pewnością każdy znajdzie coś dla siebie. Wnętrze lokalu jest przyjemnie urządzone. Królują tam wygodne krzesła i kanapy. Jeżeli zaś chodzi o kolorystykę to utrzymano ją w odcieniach żółci, brązu i beżu. Na miejscu organizowane są również imprezy okolicznościowe dla firm i osób prywatnych.

 

  1. Chianti, ul. Foksal 17

To włoska restauracja utrzymana w prawdziwie toskańskim stylu. Już od progu można poczuć zapach świeżych ziół, pomidorów i oliwy. Wnętrze lokalu jest jasne, przestronne i naprawdę elegancko urządzone. Szefem kuchni jest Samuele Mariani, który przygotowuje dla gości smaczne desery, dania z dodatkiem owoców morza, sałatki, zupy, pasty, dania mięsne, przystawki oraz oryginalne włoskie sery. Menu jest świetnie dopracowane i spójne. Nie brakuje w nim niczego, co jest charakterystyczne dla kuchni włoskiej, więc osoby które zawitają do tego miejsca z pewnością nie będą mogły narzekać na zbyt mały wybór specjałów. Co ważne, restauracja otrzymała wyróżnienie od Accademia Italiana Della oraz przewodnika Gault&Millau.